VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Sparen in Europa

Geplaatst op: 15-02-2018, 16:05:41

Wilt u een hoger rendement op uw spaargeld, maar vindt u beleggen te risicovol? Dan is een spaardeposito elders in Europa wellicht een optie. Hierbij kan de rente oplopen tot 2% bij een deposito van vijf jaar. Hoe werkt dat en waar moet u op letten?

Er zijn verschillende mogelijkheden om gewoon vanuit Nederland een deposito te openen in het buitenland. Bijvoorbeeld door zelf online een rekening te openen. Maar dan moet u zich wellicht door een website heen werken die, als het meezit, Engelstalig is. Daarnaast moet u uitzoeken hoe het zit met de veiligheid van uw spaargeld en eventuele belastingen die u in het land zelf betaalt over het spaargeld.

Platforms

Dat kan gelukkig eenvoudiger. Er zijn ook spaarplatformen waarmee u vanuit één rekening op verschillende Europese deposito’s kunt sparen. Dat kan al een tijdje via het Duitse Savedo en sinds deze week kan het ook vanuit de Nederlandse BinckBank. Het principe is heel eenvoudig: u opent een rekening bij het platform en kiest op welke deposito’s u het geld wilt storten. Let hierbij wel even op een aantal zaken.

Bij sparen in het buitenland is het depositogarantiestelsel extra van belang. Dat weet u waarschijnlijk al wel. Maar wist u ook dat alle banken binnen de Europese Unie uw spaargeld moeten garanderen tot een bedrag ter waarde van 100.000 euro? In die zin is sparen in het buitenland tegenwoordig niet risicovoller dan sparen in Nederland.

Valuta

Let wel even extra op bij banken uit niet-eurolanden. Die keren het bedrag onder het depositogarantiestelsel namelijk uit in de eigen valuta. Dat kan er dus voor zorgen dat door koersontwikkelingen de uiteindelijk uitkering toch iets lager uitpakt dan 100.000 euro.

Een bijkomend voordeel van de spaarplatformen is dat u uw spaargeld kunt spreiden over meerdere banken. Hiermee spreidt u het risico op een eventueel faillissement en door te zorgen dat bij elke bank niet meer dan 100.000 euro staat, is uw volledige spaartegoed nog steeds veilig. En dat allemaal zonder dat u zelf hoeft bij te houden bij welke bank u wat heeft staan. Het zit namelijk allemaal overzichtelijk in één online platform.

Belasting

Ook als u spaart in het buitenland moet u in Nederland belasting betalen over het rendement. In sommige landen wordt bronheffing gerekend over de spaarrente. Dat betekent dat de bank alvast belasting inhoudt op het rendement dat u ontvangt.

Om te voorkomen dat u dubbel belasting betaalt, kunt u de bank in het buitenland een verzoek sturen om geen bronheffing in te houden. U kunt er ook voor kiezen om zelf de ingehouden bronheffing te verrekenen bij de belastingaangifte in Nederland, maar dit is natuurlijk wel meer werk. Het voordeel van spaarplatformen als Binck Sparen en Savedo is dat zij u hierin begeleiden.

Veilig

Een spaardeposito elders in Europa biedt u een hoger rendement en is, via Savedo en BinckBank, net zo veilig als sparen in Nederland. Controleer nog even hoe het zit met het depositogarantiestelsel en de belasting over het spaargeld, en dan kunt u met een gerust hart uw spaargeld laten groeien over de grens.

Bron: column van Amanda Bulthuis op www.dft.nl van 15 februari 2018

Vorige pagina